БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА У ЛОКАЛНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ

Поштовани,

Република Српска сваке године у саобраћајним незгодама, поред губитка оног највриједнијег, а то су људски животи, трпи и огромне трошкове у економском смислу.Стручњаци Економског института у Бањој Луци су, уз подршку најбољих страних стручњака, израчунали да су укупни друштвено економски трошкови саобраћајних незгода у Републици Српској око 170 милиона КМ, што нам говори да Република Српска сваке године у саобраћају претрпи елементарну непогоду великих размјера. 

Због свега тога, носиоци власти у Републици Српској су одлучно кренули у јачање институционалних капацитета безбједности саобраћаја. Савјет за безбједност саобраћаја редовно засједа, Агенција за безбједност саобраћаја је почела с радом, Народна скупштина је усвојила Стратегију за бјезбједност саобраћаја Републике Српске 2013-2022, а Влада Републике Српске је усвојила Програм безбједности саобраћаја 2014-2018, чиме су створене претпоставке за унапређење безбједности саобраћаја у Републици Српској.

На трагу тога сваке године се одржава и Међународна конференција "Безбједност саобраћаја у локалној заједници", с циљем константног јачања и анимирања капацитета на локалном нивоу и стварања група стручњака који ће имати довољно ентузијазма, храбрости и воље да се боре с овим проблемом друштва у цјелини.

Стога позивамо све заинтересоване ауторе и стручну јавност да узму активно учешће на овогодишњој конференцији и тиме допринесу прије свега јачању свијести о важности безбједности саобраћаја, али и унапређењу стања у овој области.


С поштовањем,
Организациони одбор


Конференције

Претрага догађаја